Rapportering av falske eller mistenkelige e-poster og kommunikasjon

Bekreftelse på mistenkelige e-postmeldinger, tekstmeldinger og telefonsamtaler

Phishing-e-poster, SMS-phishing og svindeloppringninger bruker ofte falske e-postadresser eller telefonnumre og prøver å overbevise deg om å klikke på en lenke eller gi informasjon. Phishing-kommunikasjon er laget for å se ekte ut, og målet deres er å skaffe tilveie private, sikre data, slik som kontonumre, passord og personlig informasjon.

Hvis du mottar en e-post eller en melding, og du ikke er sikker på om den virkelig er fra Zettle, kontroller om den har følgende vanlige kjennetegn for phishing:

• Bruker en generisk hilsen, som “Kjære bruker” eller “Kjære [e-postadressen din]”
    E-post fra Zettle henvender seg vanligvis til deg med navnet ditt eller med navnet på bedriften din. Hvis vi ikke har fornavnet ditt i systemet vårt, kan det være at vi bruker en hilsen som “Hei,”, men vi kommer ikke til å erstatte navnet ditt med noe så upersonlig som “bruker” eller “Zettle-selger.”
  • Spør deg om å klikke på lenker som sender deg videre til et falskt nettsted
    En lenke kan skrives slik at den ser ut som en ekte Zettle URL – f.eks. www.zettle.com/specials. Hvis du er på en datamaskin, beveg musepekeren din over lenken, og du vil da se den faktiske adressen. Ikke klikk på lenken hvis du ikke er sikker.
  • E-posten eller meldingen har uvanlige vedlegg
    Åpne kun et vedlegg hvis du er sikker på at du kan stole på det. Hvis du har en åpen sak med brukerstøtte, kan det være at du mottar informasjon med vanlige vedlegg som PDF-er, Word- eller Excel-filer, eller bilder som JPEG-er og PNG-er. Men vi legger ikke ved uventede vedlegg i e-postmeldinger som ikke er relatert til brukerstøttesaker.
  • Gir en falsk følelse av at det haster
    Phising-e-poster og -meldinger kan høres farlige ut, med hasteadvarsler laget for å skremme deg til å overse tegn på at de er falske. Noen ganger må vi sende ut legitim informasjon og viktige nyheter. I slike tilfeller kan vi sende en melding som kalles “Viktig oppdatering” eller lignende. Hvis du er i tvil, kan du kontakte brukerstøtte-teamet vårt angående kontoen din. Du kan også videresende en mistenkelig melding til oss, så undersøker vi saken.

Slik rapporterer du mistenkelig kommunikasjon

E-postameldinger og nettsteder

Hvis du mottar en mistenkelig e-postmelding eller en nettstedslenke, gjør du følgende:

1. Ikke klikk på lenker i e-postmeldingen eller på nettstedet, og ikke svar på eller last ned vedlegg.
  2. Ikke oppgi noen informasjon.
  3. Videresend e-postmeldingen og/eller nettstedets URL-adresse til phishing@zettle.com. Ikke endre emnelinjen og ikke videresend meldingen som et vedlegg.
  4. Slett e-postmeldingen fra innboksen din.

SMS og tekstmeldinger

Hvis du mottar en tekstmelding med en lenke som ber deg om å gå til et nettsted, gjør du følgende:

1. Ikke klikk på eventuelle lenker i meldingen.
  2. Ta et skjermbilde av meldingen (sørg for at den viser hele telefonnummeret til avsenderen).
  3. Send skjermbildet via e-post til spam@zettle.com.

Telefonanrop

Hvis du mottar et mistenkelig anrop eller en talemelding:

1. Ta et skjermbilde av listen over nylige anrop for å vise hele telefonnummeret.
  2. Send skjermbildet via e-post til spam@zettle.com. I e-postmeldingen, skriv ned detaljene i samtalen og hva oppringeren sa eller ba deg om.

Tips for å beskytte kontoen din

Se listen vår over sikkerhet på nettet her for flere råd om hvordan du beskytter Zettle-kontoen din, og informasjon mot svindel. Hvis du oppdager uventet aktivitet på kontoen din, kan du kontakte brukerstøtte.

Hvis du vil vite mer om å anerkjenne og forebygge svindelaktivitet, kan du gå til den grundige artikkelen om phishing, SMS-phishing og svindeloppringninger her.