Återbetalningar

Det är enkelt att utfärda Zettle-återbetalningar. Gå bara till Kvitton i Zettle-appen eller på my.zettle.com.

Bra att veta:

• Du kan utföra en återbetalning upp till 365 dagar efter att du sålt produkten.
  • Återbetalningar och byten kan bara hanteras av Zettle-kontoinnehavaren eller den medarbetare som skötte den ursprungliga försäljningen.

Hur du utfärdar en återbetalning

Titta på den här guiden om du snabbt vill veta hur du kan utfärda en återbetalning i Zettle-appen.

Hur du utfärdar en fullständig återbetalning

Du kan återbetala hela försäljningsbeloppet via både Zettle-appen och my.zettle.com.

Återbetala i Zettle-appen

1. Öppna huvudmenyn och välj Kvitton.
  2. Leta upp kvittot med betalningen du vill återbetala.
  3. Öppna kvittot och tryck på Återbetalning.
  4. Använd alternativet Välj alla eller Fullständig återbetalning och tryck på Nästa.
  5. Granska återbetalningen och tryck sedan på Bekräfta
  6. Ange kontoinnehavarens lösenord om det efterfrågas.

Återbetala på my.zettle.com

1. Logga in på my.zettle.com.
  2. Gå till Kvitton & fakturor och välj Kvitton.
  3. Leta reda på det kvitto som du vill återbetala.
  4. Öppna kvittot och tryck på Återbetalning
  5. Ange kontoinnehavarens lösenord om det efterfrågas och välj sedan Ja, återbetala.

Hur du utfärdar en delåterbetalning

För närvarande går det bara att utfärda en delåterbetalning i Zettle-appen.

Återbetala en eller flera produkter

Om du har sålt produkter som finns i produktbiblioteket kommer Zettle-appen att visa dem under återbetalningsprocessen.

1. Öppna kvittot och tryck på Återbetalning.
  2. Välj enbart de artiklar du vill återbetala och tryck på Nästa.
  3. Granska återbetalningen och tryck sedan på Bekräfta.
  4. Ange kontoinnehavarens lösenord om det efterfrågas.

Återbetala en del av en försäljning där du sålde flera exemplar av samma produkt

Om du har sålt fler av en produkt kan du justera antalet som du vill återbetala.

1. Öppna kvittot och tryck på Återbetalning.
  2. Öppna produkten som har flera objekt genom att trycka på pilen.
  3. Justera antalet artiklar som du vill återbetala genom att använda knapparna eller mata in antalet. Tryck sedan på Bekräfta.
  4. Tryck på Nästa på återbetalningsskärmen.
  5. Granska återbetalningen och tryck sedan på Bekräfta.
  6. Ange kontoinnehavarens lösenord om det efterfrågas.

Återbetala en del av en försäljning där flera produkter ingick

Om du har sålt med ett anpassat beloppkan du justera beloppet som du vill återbetala.

1. Öppna kvittot och tryck på Återbetalning.
  2. Justera antalet som du vill återbetala genom att använda knapparna eller mata in antalet. Tryck sedan på Bekräfta.
  3. Granska återbetalningen och tryck sedan på Bekräfta.
  4. Ange kontoinnehavarens lösenord om det efterfrågas.

Bra att känna till – vad är en försäljning med anpassat belopp?

Försäljningar med anpassade belopp är försäljningar där du anger ett värde i Belopp i Zettle-appen. Du hittar denna funktion i app-menyn (om du använder iOS) och i produktbiblioteket (om du använder Android) samt i kundvagnen. Observera att anpassat belopp inte är tillgängligt om du använder Kassaregister

Du kan bara delåterbetala en försäljning med anpassat belopp för produkten som anges på kvittot. Om återbetalningen även omfattar ett annat anpassat belopp eller en produkt från biblioteket, kan du bara återbetala summan för varje artikelrad på kvittot.

Återbetala – olika betalningssätt

Kortåterbetalningar

• Betalningen returneras till det kort som din kund använde vid köptillfället. Du kan inte returnera pengarna till ett annat kort.
  • Det tar normalt några arbetsdagar innan kunden kan se den returnerade betalningen på sitt konto, beroende på kundens bank.
  • Betalningar kan returneras upp till 365 dagar efter köptillfället.
  • När du utfärdar en kortåterbetalning till en kund kommer vi även att återbetala korttransaktionsavgiften.
  • För att kunna genomföra en kortåterbetalning måste du ha täckning på Zettle-kontot. Kontosaldot måste alltså motsvara eller överstiga beloppet som du vill återbetala. Du kan ange ditt lägsta kontosaldo på my.zettle.com
  1. Gå till Konto och inställningar  och öppna Generalla kontoinställningar
  2. Rulla ner till Minimumsaldo.
  3. Välj Ja och ange det belopp som du vill ha kvar på ditt Zettle-konto.

Återbetala presentkort

Om din kund använder ett presentkort för ett köp och sedan vill ha en återbetalning kommer inköpsvärdet att returneras till presentkortet. Kortet kan sedan användas igen om inte dess utgångsdatum har passerat.

Återbetala betallänkar

Det går inte att göra returer på betallänkar via my.zettle.com. De finns på ett särskilt ställe i Zettle Go-appen.

1. Logga in i Zettle Go-appen
  2. Öppna huvudmenyn och välj Betallänkar.
  3. Hitta betalningen, öppna den och klicka på Retur.

Obs: I nuläget går det inte att återbetala enbart en del av betallänkstransaktionen.

Återbetala generiska betalningar

När det gäller betalningar som inte hanteras av Zettle (t.ex. Swish) måste du först återbetala kunden manuellt (t.ex. via Swish-appen) och därefter utfärda återbetalningen i din Zettle-app, så att den kommer med i din dagliga rapport.

Återbetala kortbetalningar

När du gör retur på en kontantbetalning måste du först göra en återbetalning till kunden manuellt (t.ex. genom att lämna tillbaka beloppet kontant) och därefter fortsätta returprocessen i din Zettle-app så att den visas i din dagliga rapport.

Det här kan du inte göra:

• Du kan inte återbetala till ett annat kort än det som användes vid köptillfället.
  • Du kan inte återbetala köpet på ett presentkort efter att någon del av presenkortets värde har lösts in.
  • Du kan inte delåterbetala en försäljning som betalats med flera betalningsmetoder, t.ex. hälften med kort och hälften med ett presentkort.