Sälja presentkort

Du kan sälja och lösa in presentkort med din Zettle-app. Du kan även spåra alla presentkort du säljer i presentkortsregistret i appen eller på my.zettle.com.

Hur kommer jag igång med presentkort?

Innan du kan sälja några presentkort behöver du ange inställningar i vår presentkortsfunktion, antingen direkt i appen eller på my.zettle.com.

Ange inställningar i Zettle Go-appen för Android

1. Gå till Inställningar
  2. Tryck på ”Skapa presentkort” för att komma igång
  3. Tryck ”Fortsätt”
  4. Ange sista giltighetsdag och bekräfta villkoren

Ange inställningar i Zettle Go-appen för iOS

1. Gå till Presentkort
  2. Tryck ”Fortsätt” för att komma igång
  3. Ange sista giltighetsdag och bekräfta villkoren

Ange inställningar på my.zettle.com

1. Logga in på my.zettle.com och gå till Produkter > Presentkort
  2. Klicka på ”Ange inställningar för presentkort”
  3. Ange sista giltighetsdag och bekräfta

Korttyper:

Du kan överlämna presentkort till kunden på det sätt som passar dig bäst: ett presentkort i plast med företagets varumärke, skrivet inuti ett gratulationskort, tryckt på ett visitkort eller skickat i mejl. Vad du än väljer måste koden på det fysiska kortet matcha koden du anger i Zettle. Du kan beställa presentkort i plast via en Zettle-partner här.

När du är klar kan du sälja och lösa in presentkort på alla enheter som är anslutna till ditt konto. I ditt produktbibliotek hittar du produkten "presentkort" och i din vanliga lista över betalsätt finns nu "presentkort" när en kund vill lösa in sitt presentkort och köpa en produkt.

Lägga till koder:

Du behöver tilldela varje presentkort en unik ID-kod så att det kan spåras och återlösas. Det kan du göra på tre olika sätt: skanna en streckkod från ett tryckt kort, skapa en slumpmässig kod som du skriver på kortet eller ange en individuell kod. Om du skannar plastkort anger du streckkoden när du beställer korten.

Om du vill skapa egna koder bör du se till att de innehåller minst 6 bokstäver eller siffror. Du kan t.ex. bestämma dig för att sälja presentkort med koderna 00001, 00002 eller Sommar01, Födelsedag124 osv. Vi rekommenderar att du använder 8 alfanumeriska tecken i dina koder, så att du kan skapa unika koder även om du säljer många.

Hur säljer jag ett presentkort?

När du är klar med inställningarna för presentkortsfunktionen finns produkten "presentkort" med i ditt produktbibliotek. Klicka på den så läggs den till i din kundvagn.

Om du har fysiska presentkort med en inskanningsbar kod skannar du kortet och då läggs den alfanumeriska koden till automatiskt.

Så här säljer du presentkort:

1. Klicka på "presentkort" i ditt produktbibliotek.
  2. Ange vilket värde du vill ladda kortet med. Det får vara minst 10 kr och högst 10 000 kr.
  3. Ange eller skanna en kod:
    - Du kan anpassa koden så att det passar ditt företag bäst
    - Du kan också skanna in en streckkod från ett tryckt kort med kameran på framsidan av enheten eller skapa en slumpmässig kod till kortet. Obs: Detta gäller inte iOS-användare.
  4. Informera kunden om sista giltighetsdag.
  5. Ta emot betalning från kunden.

Obs!

• Presentkort kan inte kombineras med andra produkter i samma köp.
  • Presentkort kan enbart säljas via Go-appen, inte online via en webbshop.

Kunden kan köpa presentkort med följande betalsätt:

• Kort
  • Kontanter
  • Betallänkar (enbart iOS),
  • Swish

Hur du säljer presentkort på distans med hjälp av betallänkar (Enbart iOS)
Om din kund och du befinner er på olika ställen, kan kunden istället betala via en länk som du skickar. Det enda du behöver göra är att aktivera betallänksfunktionen i dina appinställningar så kan du börja skicka länkar direkt. När kunden har betalat via sin länk mejlas presentkortet till dem och de kan vidarebefordra den till presentkortets mottagare. Läs om betallänkar

Obs:
Presentkort kan inte köpas via Klarna

Giltigt till

Du kan ändra sista giltighetsdag på my.zettle.com under Konto och inställningar > Presentkortsinställningar. När du säljer ett presentkort till en kund, beräknas sista giltighetsdag från inköpsdagen och gäller sedan i högst 3 år.

När presentkortet säljs via betallänk beräknas sista giltighetsdag från det datum då kunden genomförde betalningen.

Kom ihåg att ange datum för kunden när han eller hon köper sitt presentkort.

Det går att överlämna ett presentkort med giltighet efter sista giltighetsdag. Välj i så fall att erbjuda kunden rabatt på deras köp utan att behandla presentkortet. Så snart presentkortet har passerat sista giltighetsdag flyttas den utestående skulden till intäkter.

Hur löser jag in ett presentkort?

Så här löser du in presentkort:

1. Lägg till de produkter som kunden vill köpa på samma sätt som vanligt
  2. Klicka på “Alla betalsätt”
  3. Då ser du alla aktiverade betalsätt*. Klicka på ”Presentkort”. Om din kund vill dela betalningen mellan ett presentkort och kontanter eller ett kort, måste du ange presentkortet först
  4. Ange eller skanna koden
    - Nu kontrolleras kortets sista giltighetsdag och hur mycket som är kvar på kortet
  5. Berätta för kunden hur mycket som kommer att vara kvar efter transaktionen
  6. Slutför betalningen eller fortsätt med ett annat betalsätt om presentkortet inte täcker hela beloppet. Du kan använda flera presentkort i samma transaktion..

*Syns inte presentkort som ett av betalsätten? Kontrollera i så fall att presentkort är ett aktiverat betalsätt i din app. Klicka på ”Presentkort” under ”Betalningsinställningar” och aktivera.

Kontrollera presentkortets saldo

I Zettle Go-appen för iOS

• Ange presentkortskoden i sökfältet
  • Kontrollera saldot och sista giltighetsdag

På my.zettle.com

• Logga in på zettle.com
  • Gå till Produkter > Presentkort
  • Ange presentkortskoden i sökfältet
  • Kontrollera saldot och sista giltighetsdag
  • Du kan klicka på raden för att få mer information

Spåra presentkort

I Zettle Go-appen för iOS

Under Presentkort kan du se saldo, status och alla transaktioner som har gjorts med presentkortet. Du kan även mejla presentkortet, om det skulle behövas.

På my.zettle.com

• När du har sålt ett presentkort visas det omedelbart i presentkortsregistret (Produkter > Presentkort).
  • Högst upp ser du en översikt över aktiva presentkort (sålda presentkort med återstående saldo) och det samlade värdet för dessa kort (utestående skuld).
  • För varje kort kan du se saldo, status och alla transaktioner som har gjort med presentkortet.

Presentkortet kan ha följande status:

• Ej inlöst
    Ett kort har sålts med ett värde och en kod
  • Inlöst
    Kortet har använts och har ett saldo på 0
  • Delvis inlöst
    Kortet har använts för ett köp och det finns pengar kvar för ytterligare köp
  • Utgånget
    Kortet har passerat sista giltighetsdag och kan ha blivit delvis inlöst. Du kan kolla genom att utöka raden.
  • Returnerat
    Presentkortet har returnerats av kunden som köpte kortet. Ett inlöst, delvis inlöst eller utgånget kort kan inte återlämnas.

Bokföring av presentkort

Rapporter

På my.zettle.com

Under Rapporter > Försäljningsrapport visas presentkortens värde:

• Sålt
  • Inlöst
  • Returnerat
  • Utgånget.

Obs:
Om det inte har varit några försäljningar eller ändringar av dina presentkort under den angivna tidsperioden visas ingen information här.

I app-rapporter

Under Rapporter visas antalet inlösta kort och deras samlade värde.

Integration med bokföringsprogram

Se till att bokföra presentkort enligt Skatteverkets regler. Generellt sett ska försäljning av presentkort redovisas som skuld medan värdet av utgångna presentkort och inlösen av presentkort redovisas som intäkter.

Presentkort och moms

Presentkort är inte momspliktiga när det gäller flerfunktionsvouchers. Det innebär att moms endast tas ut på produkter som köps med ett presentkort, men inte på själva försäljningen av ett presentkort. Läs mer om skillnaden mellan flerfunktionsvouchers och enfunktionsvouchers här nedan.

Enfunktionsvouchers kontra flerfunktionsvouchers
Zettles presentkortsfunktion stöder endast flerfunktionsvouchers. Vi rekommenderar inte att du använder presentkortsfunktionen om du erbjuder enfunktionsvouchers.

Vad är en enfunktionsvoucher?
Om alla varor eller tjänster som du säljer har samma momssats, ska momsen betalas när presentkortet säljs. Zettle saknar stöd för enfunktionsvouchers.

Vad är en flerfunktionsvoucher?
Säljer du varor eller tjänster med olika momssats ska momsen betalas när presentkortet löses in för en viss vara eller tjänst.

Importera och exportera presentkort

Presentkortsfunktionen saknar i nuläget stöd för att importera och exportera presentkortskoder. Om du migrerar från ett annat kassasystem till Zettle Go, kan du i nuläget inte överföra befintliga presentkort med pengar på kortet till Zettle Go.

Ge rabatt på presentkort

Presentkortsfunktionen stöder i nuläget inte rabatt vid försäljning av presentkort.

Generera streckkoder för beställning

Om du vill beställa presentkort från ett tryckeri kan du generera streckkoder på my.zettle.com och ladda ner en .csv-fil som du kan skicka till önskat tryckeri.