Je producten importeren en exporteren

Wanneer je veel productinformatie wijzigt of toevoegt aan Zettle, raden we je aan om de wijzigingen te importeren door een Excel- of CSV-bestand te uploaden. Dit kan met name handig zijn wanneer je gegevens overzet vanaf een ander systeem of wanneer je gaat starten met je winkel.

Log om te beginnen in op my.zettle.com en ga naar Producten.

Wanneer je een lege productbibliotheek hebt

1. Download het sjabloonbestand door op Importeren te klikken en de link naar Sjabloonbestand downloaden te volgen.
  2. Nadat je het sjabloonbestand hebt gedownload, open je het in de software van je voorkeur (Excel of Numbers, bijvoorbeeld).
  3. Het sjabloonbetand bevat een aantal kolommen met koptitels zoals Naam, Prijs en Voorraad.

Het standaard sjabloonbestand zonder producten

Gegevens toevoegen aan het Excel-bestand

Let op: Bewerk de kopteksten of structuur van het bestand niet, voeg alleen informatie hieronder toe in de betreffende rijen. Het blad bevat een ID, bewerk of verwijder deze gegevens ook niet, hiermee kunnen wij namelijk de door jou toegevoegde gegevens importeren.

Gemarkeerde bestands-ID die niet bewerkt mag worden

Het sjabloonbestand bevat een aantal kolommen, en onder elke kolom staan lege cellen. In deze cellen kun je de relevante gegevens invoeren. Kolommen die je niet wilt invullen, kun je gewoon leeg laten. De enige kolom die ingevuld moet worden om te kunnen importeren, is de naam van het product.

Voorbeeld van sjabloonbestand met productinformatie

Uitleg kolommen

• Naam: de naam van je product. Kan zowel letters als cijfers bevatten. (Vereist)
  • Aangepaste eenheid: als je product per stuk wordt verkocht, kun je deze kolom leeg laten. Anders kun je hier eenheden invullen zoals g (gram), m (meter) of uur. Namen van eenheden mogen niet langer zijn dan vier letters.
  • Btw: deze kolom omvat het btw-tarief dat is ingesteld voor jouw account. Vul de kolom in met het juiste btw-tarief, bijvoorbeeld 0, 9, 21 %.
  • Als je producten met verschillende varianten hebt, kun je deze rechtstreeks toevoegen in het bestand en importeren door het type variant in te voeren onder 'Naam optie 1' en vervolgens de waarden voor deze optie in te voeren onder 'Waarde optie 1'. De combinatie van opties en waarden resulteert in een lijst met varianten.

Bijvoorbeeld: als je een T-shirt verkoopt dat verkrijgbaar is in verschillende maten en kleuren, dan vul je de volgende gegevens in:
    - Naam optie 1: maat
    - Waarde optie 1: Small, Medium, Large (elk op een andere rij)
    - Naam optie 2: kleur
    - Waarde optie 2: blauw, paars, groen (elk op een andere rij)
    Je kunt tot drie opties per product toevoegen en maximaal 100 varianten per product hebben. Ga voor meer informatie over varianten naar onze Veelgestelde vragen over Productbibliotheek.

• Prijs: de prijs van het item. Laat dit leeg als je de prijs wilt invoeren bij het afrekenen of voer een numerieke waarde in.
  • Kostprijs: de prijs waarvoor je het item hebt gekocht; voer een numerieke waarde in.
  • Barcode: als je producten met barcodes verkoopt, kun je de betreffende barcodes in deze kolom toevoegen. Je kunt het product dan in de Zettle Go-app scannen. Voer getallen of letters in.
  • SKU: de SKU (Stock Keeping Unit) van de variant. Een SKU is een unieke ID die je toewijst aan een item voor het bijhouden van de voorraad. Voer getallen of letters in.
  • Op voorraad: de voorraad van het item. Als je een hoeveelheid invoert, wordt het tracken van de inventaris voor dit item automatisch geactiveerd. Nadat je het Excel-bestand hebt geïmporteerd, zie je de nieuwe voorraadbalans op het Inventaris-tabblad. Voer een numerieke waarde in.
  • Variant-ID: laat deze kolom bij het toevoegen van nieuwe varianten leeg. De ID wordt automatisch gegenereerd en is voor Zettle een manier om te weten of een variant al in je productbibliotheek staat.
  • Variant-ID: laat deze kolom bij het toevoegen van nieuwe producten leeg. De ID wordt automatisch gegenereerd en is voor Zettle een manier om te weten of een product al in je productbibliotheek staat.

Let op: verwijder geen kolommen of kopteksten en wijzig de naam en volgorde niet, anders zal het importeren mislukken. De product-ID en variant-ID mogen ook niet gewijzigd worden; deze gegevens gebruiken we om bestaande producten in je bibliotheek bij te werken, als je deze hebt.

Het bestand uploaden

Wanneer je alle gegevens hebt ingevoerd in het bestand, sla je het op als .xlsx-bestand (Excel) of .csv-bestand (universeel) en sleep je het naar het betreffende uploadvak. Je kunt ook op 'Uploaden vanaf computer' klikken om een bestand op je harde schijf te kiezen.

Het uploaden kan een paar minuten duren, afhankelijk van de grootte van het bestand

Let op: per upload kunnen we maximaal 2000 rijen in het bestand accepteren. Als je bestand meer rijen bevat, upload dan je bibliotheek in batches van 2000 rijen.

Je upload controleren

Wanneer het uploaden is voltooid, krijg je een voorbeeld te zien van de wijzigingen die we hebben gedetecteerd in het bestand. Hier kunnen fouten in zitten die gecorrigeerd moeten worden. Volg in dat geval deze stappen:

1. Klik op 'Nog een bestand uploaden' om terug naar de vorige stap te gaan.
  2. Open het bestand op je computer en corrigeer de fouten in het blad.
  3. Zorg dat je de juiste waarden voor de kolom gebruikt. 'Prijs' kan bijvoorbeeld alleen getallen (numerieke waarden) bevatten.
  4. Sla het bestand op.
  5. Upload het bestand opnieuw door het naar het betreffende uploadvak te slepen of klik op 'Uploaden vanaf computer'.

Als het bestand en de server geen fouten bevatten, wordt het bestand geüpload en krijg je een voorbeeld van de wijzigingen in je bestand te zien.

Als alles in orde is, klik je op  Importeren. Dit kan een paar minuten duren, omdat we producten aanmaken in je bibliotheek. Als het importeren is gelukt, is je productbibliotheek aangevuld met producten!

Bestaande producten exporteren en bewerken

Als je eerder producten hebt aangemaakt, kun je deze het beste in bulk bewerken door je bibliotheek te Exporteren naar een .xlsx-bestand. Volg deze stappen:

1. Ga naar je Producten
  2. Klik op Exporteren, het bestand wordt als het goed is automatisch gedownload in je browser
  3. Open het bestand in je gewenste software (Excel of Numbers, bijvoorbeeld)
  4. Breng de benodigde wijzigingen aan zoals uitgelegd onder 'Gegevens toevoegen aan het Excel-bestand'
  5. Sla het bestand op je computer op
  6. Ga terug naar my.zettle.com en klik op Importeren
  7. Sleep het bestand naar het uploadvak of klik op 'Uploaden vanaf computer' en klik op Uploaden.
  8. Controleer de wijzigingen en corrigeer eventuele fouten (volg de instructies onder 'Je upload controleren')
  9. Klik op Importeren als er geen fouten zijn om te corrigeren

Als er geen fouten in het bestand of op de server zijn, worden je producten geïmporteerd en is je productbibliotheek bijgewerkt!

Let op: verwijder geen kolommen of kopteksten en wijzig de naam en volgorde niet, anders zal het importeren mislukken. De product-ID en variant-ID mogen ook niet gewijzigd worden; deze gegevens gebruiken we om bestaande producten in je bibliotheek bij te werken, als je deze hebt.

Goed om te weten

• Btw-tarieven worden op producten toegepast en moeten hetzelfde zijn voor varianten, daarom is de volgorde van de kolommen belangrijk.
  • Ondersteunde indelingen zijn .xls, .xlsx en .csv.
  • Mappen kunnen niet worden bewerkt met dit blad.
  • Voeg niet meer dan één tabblad aan het bestand toe.
  • We accepteren alleen bestanden met maximaal 2000 rijen. Als je meer dan 2000 producten wilt toevoegen, upload deze dan in batches.

Ondervind je nog steeds problemen met het uploaden? Neem dan contact op met Support. Zij helpen je telefonisch graag verder.