Brug af lagerstyring

Bemærk venligst: Det er ikke længere muligt at registrere en Zettle Pro-konto. Læs mere om, hvordan Zettle Go kan hjælpe din virksomhed her.

Kom godt i gang med lagerstyring

Vores tilpassede lagervejledning indeholder den information, du skal bruge.

Zettle Pro har to funktioner til lager og lagerstyring:

‘Enkel’ lagerstyring
bruges til butiksmiljøer, hvor du generelt indkøber det antal produkter, du vil kunne sælge.

‘Avanceret’ lagerstyring
bruges til restaurationsbranchen, hvor du sælger dele af det, du indkøber, f.eks. fadøl fra en fustage.

Enkel lagerstyring har et 1-til-1-forhold mellem produkter og lagermængde. Et eksempel på dette kan være, at der hver gang du sælger 1 muffin, fjernes præcis 1 muffin fra lageret. Enkel lagerstyring er det eneste system, som kan bruges på produkter med varianter.

Med avanceret lagerstyring kan du benytte et 1-til-1-forhold og 1-til-mange-forhold mellem de produkter du sælger, og de ingredienser du har på lager. Hvis du eksempelvis sælger en cocktail, nedjusteres lageret med flere ingredienser, hvorimod en fadøl generelt kun fjerner én fadøl fra fustagen ad gangen. Hvis du bruger produktportioner såsom små fadøl, kan der oprettes forskellige opskrifter pr. portion, så der kan fjernes forskellige mængder fra lageret. Lagerstyring kan i høj grad tilpasses og er fleksibel.

Brug af avanceret lagerstyring

Start med at konfigurere leverandørerne af dine ingredienser.

• Log ind på Zettle Backoffice.
  • Vælg Lagerstyring fra menuen til venstre.
  • Klik på Leverandører for at få vist skærmen med leverandører.
  • Klik på Tilføj leverandør og tilføj detaljer for leverandøren. Du behøver ikke udfylde hvert eneste felt, men navnet på din leverandør skal indtastes.
  • Klik på Tilføj for at afslutte processen.

Du kan redigere en leverandør ved at klikke på Rediger. Skærmen Rediger leverandør vises.

• Tilføj de ingredienser, du bruger. Vælg Ingredienser fra rullelisten til venstre, og klik på Tilføj ingrediens. Følgende vindue vises:

• Giv ingrediensen et navn, og vælg det relevante leverandørnavn fra din liste.

Pris pr. standard pakkestørrelse er den pris, du har betalt for dette produkt. Sørg for at indtaste denne uden moms, da det er vigtigt, når der skal beregnes bruttofortjeneste.

Standard pakkestørrelse henviser til størrelsen på pakken, du køber denne ingrediens i. Vi har allerede udfyldt dette med praktiske valgmuligheder (f.eks 500g og 1kg), men du er velkommen til at indtaste dine egne enheder.

Genopfyldningsniveau er den lagermængde, du altid bør ligge inde med. Når du opretter indkøbsordrer, vil Zettle Pro automatisk foreslå en mængde lager, der skal købes, så du kommer op på niveauet med din foretrukne mængde.

Din nuværende lagerbeholdning henviser til din aktuelle lagermængde i standard pakkestørrelse. Hvis du f.eks. har 5 x 1kg mel, skal du indtaste ‘5’ i dette felt.

Advarselsniveau på lagerbeholdning sætter en grænse, hvor du modtager en varsling om lavt lagerniveau. Du kan aktivere og deaktivere denne indstilling.

Minimum og maksimal leverandørordre er de mængder, du gerne vil købe i én transaktion fra leverandøren. Nogle leverandører kan f.eks. kun levere 10 enheder ad gangen.

Når dine ingredienser er konfigureret, kan du begynde at oprette specifikke opskrifter. Det kan du gøre på to måder:

• Opret opskriften på forhånd på siden Opskrifter, som du kan se i menuen til venstre. Denne metode er mest velegnet til at oprette underopskrifter, som du kan benytte i større opskrifter. F.eks. kan en pebersauce indeholde fløde, peberkorn og krydderi, men det kan være praktisk at have dette samlet og klar til andre opskrifter, der kræver denne type af sauce.
  • Alternativt kan du vælge Produkter i menuen til venstre og Produkter fra rullemenuen. Rediger det produkt, du vil føje en opskrift til. Vælg fanen Lager, og klik derefter på Tilføj produktopskrift:

Når du tildeler dette produkt ingredienser, fjernes de fra lageret, når produktet sælges. Du tilføjer din første ingrediens ved at søge med funktionen. Du kan bruge feltet med multiplikator til at angive, hvor meget af hvert produkt der skal fjernes fra lageret. Hvis du f.eks. vil bruge to skiver ost i en opskrift, indtaster du ‘2’ som multiplikator og vælger alternativet ‘Enkelte enheder’.

Du afslutter tilføjelsen af ingredienser ved at klikke på Gem opskrift. Opskriften vil også udfylde feltet med produktets kostpris, der til gengæld beregner bruttofortjeneste, når produktet sælges.

Vores fjerde Zettle Pro-version og de efterfølgende har en funktion, der anslår gennemsnitlige kostpriser for at hjælpe dig med at styre dit lager. Dette er særligt nyttigt i situationer, hvor din leverandør ændrer prisen for produktet hyppigt, måske på grund af sæsonudsving eller efterspørgsel. Du får vist den anslåede værdiændring, hvor gang du opdaterer prisen for en ingrediens, og den vil udlignes, alt efter hvad du har på lager og den pris, du har betalt for produkterne.

Den bedste måde at beskrive, hvordan denne funktion fungerer, er med et kort eksempel.

Forestil dig, at du normalt køber en kasse med 30 flasker sodavand til 200 kroner. Det svarer til 6,66 kr. pr. flaske. Lad os sige at du aktuelt har en kasse med 30 flasker på lager, og du påtænker at bestille endnu en. Leverandøren har tilbud på produktet, så du køber en kasse for 150 kroner. Den samlede værdi for flaskerne på dit lager er 350 kroner for 60 flasker, så nu er flaskeprisen 5,83 kr. pr. flaske. Denne nye kostpris opdateres på tværs af alle dine opskrifter, så ændringer afspejles i alle tal for bruttofortjeneste.

Vær opmærksom på, at hvis du opdaterer kostprisen for en ingrediens ved købstidspunktet, vil kostprisen ikke ændres for at afspejle dette under indstillinger for ingrediensen. Hvis en leverandør foretager en permanent ændring af kostprisen, bør du opdatere dette ved at gå til din lagerstyring og redigere din ingrediens, så den afspejler denne ændring.

Klik på Opdater opskrift, når du er færdig med at redigere. Opskriften vil også udfylde feltet med produktets kostpris, der til gengæld beregner bruttofortjeneste, når produktet sælges.