Zettle-klantenlijst

Wat is een klantenlijst?

De klantenlijst is een dynamische tool waarmee bedrijven niet alleen basisklantgegevens kunnen opslaan, maar die gegevens ook kunnen gebruiken voor marketinginzichten, loyaliteitsprogramma's en verbeterde klantbetrokkenheid.

Wat zijn de nieuwe voordelen?

Met de nieuwe klantenlijstfunctie van Zettle kunnen bedrijven klantgegevens opslaan en beheren, inzicht krijgen in hun activiteiten, hun loyaliteit belonen en digitale bonnen verzenden. Je kunt eerder opgeslagen records ophalen en upgraden, en klanten ontvangen een e-mail waarmee ze hun voorkeuren kunnen controleren. Deze functie kan helpen bij het opbouwen van sterkere relaties en betere klantervaringen.

De oude klantenlijst vervangen
Er is een nieuwe en uitgebreide manier om je klantgegevens op te slaan, inzicht te krijgen in hun activiteiten bij jou, hen te belonen voor hun loyaliteit en digitale bonnen naar hen te sturen.

De oude functie waarbij klanten zichzelf aanmelden via een e-mail die ze van jou ontvangen, wordt vervangen. Je kunt alle klantrecords ophalen die je met de vorige methode hebt opgeslagen, en je kunt je klanten upgraden zodat ze hun activiteitengeschiedenis kunnen zien en hen optioneel belonen met coupons.

Goed om te weten:

• Als je de oude klantenfunctie van Zettle hebt gebruikt, kun je alle klantrecords ophalen die je met de vorige methode hebt opgeslagen, en je kunt je klanten upgraden, zodat ze hun activiteitengeschiedenis kunnen zien, en hen optioneel belonen met coupons.
  • Bij het activeren van de nieuwe klantenlijstfunctie ontvangen alle eerder opgeslagen klanten een e-mail over de handige update, met de vraag om hun marketingvoorkeuren te bekijken.

Hoe schakel ik de klantenlijst in?

Met de klantenlijstfunctie kun je de gegevens van je klanten bijhouden.

De eerste keer dat je deze functie activeert vanuit de Zettle by PayPal-app of in my.zettle.com wordt je gevraagd de voorwaarden te lezen en ermee akkoord te gaan, zodat je begrijpt wat je verantwoordelijkheden zijn bij het verwerken van klantgegevens.

1. Klik na het accepteren van de betaling op Klant toevoegen of zoeken.
  2. Lees het Privacybeleid in de Zettle by PayPal-app of op my.zettle.com.
  3. Vink het selectievakje aan en klik op Doorgaan om akkoord te gaan met de voorwaarden. Je bent nu klaar om je klantenlijst te gebruiken.

Er zijn 2 manieren om klanten aan je lijst toe te voegen:

• geef het apparaat door aan je klant, zodat de klant zijn of haar gegevens kan invoeren
  • of laat je klant de QR-code scannen.

Je kunt alleen nieuwe klanten aanmaken in het menu Klanten in de app, of ze aan de verkoop toevoegen in de bonweergave nadat je de betaling hebt geaccepteerd.

Je klant moet zelf toestemming geven en zijn of haar persoonlijke gegevens invoeren. Vervolgens ontvangt de klant een welkomstmail samen met de eerste bon.

Het apparaat doorgeven aan je klant:

1. Klik na het accepteren van de betaling op Klant toevoegen of zoeken.
  2. Klik op Nieuwe maken in de rechterbovenhoek van je klantenlijst.
  3. Geef het apparaat door aan je klant en vraag je klant zijn of haar gegevens in te voeren.
  4. Als de klant een digitaal ontvangstbewijs wil, selecteer je de contactoptie die je klant verkiest in de bonweergave nadat de klant zich heeft aangemeld.

Met behulp van de QR-code:
Dit is een veiligere manier om de gegevens van een klant te verkrijgen dan je apparaat aan een klant te overhandigen. Gebruik deze manier bij voorkeur voor alle aanmeldingen.

1. Klik na het accepteren van de betaling op Klant toevoegen of zoeken.
  2. Klik op Nieuwe maken in de rechterbovenhoek van je klantenlijst.
  3. Klik op Aanmelden via QR-code en vraag je klant om de code te scannen met de camera van zijn of haar smartphone.
  4. De klant wordt naar een webpagina geleid waar deze zijn of haar gegevens kan invoeren en zich op elk gewenst moment voor je klantenlijst kan aanmelden.
  5. Nadat de klant zich heeft aangemeld, kan deze een digitale bon aanvragen.

Zo verzend je een digitale bon:

1. Klik na het accepteren van de betaling op Klant toevoegen of zoeken.
  2. Selecteer de klant in je lijst en klik op Aan verkoop toevoegen. Als de klant nog niet op je klantenlijst staat, klik je op Nieuwe maken en voeg je de klant eerst toe.
  3. Je kunt ervoor kiezen om de bon per e-mail of sms te versturen.

Klantinzichten

Klantinzichten bieden aankoopgegevens over elke klant die bij jou winkelt, met vermelding van het totaalbedrag dat een klant heeft uitgegeven, het totale aantal verkopen dat een klant heeft gedaan en het totale aantal terugbetalingen per klant.

Er zal ook een activiteitengeschiedenis zichtbaar zijn waarmee je eerdere bonnen kunt openen van aankopen die een klant bij jou heeft gedaan.

Je kunt ook een overzicht zien waarin de gegevens van toegevoegde klanten worden gecombineerd. Dit toont het totale aantal klanten dat aan je lijst is toegevoegd, de totale verkopen en het aantal terugkerende klanten.

Als je analyses wilt bekijken, moeten klanten aan je klantenlijst worden toegevoegd.

Dit wordt tijdens het betalen gedaan op de volgende manier:

1. Voeg je producten toe aan het winkelwagentje en reken af zoals je gewend bent.
  2. Klik op Klant toevoegen en zoek naar de klant die bij jou winkelt.
  3. Deze verkoop wordt nu geregistreerd onder Klantinzichten.

Hoe kan ik klantinzichten bekijken?

In de Zettle by PayPal-app:

1. Tik op Klanten in het menu van de Zettle by PayPal-app.
  2. Zoek de klant die je wilt bekijken en tik op de naam van de klant.
  3. Je krijgt nu de inzichten voor deze klant te zien.

Je kunt ook inzichten bekijken telkens wanneer je een bestaande klant aan de verkoop toevoegt.

Online bij my.zettle.com

1. Log in bij my.zettle.com.
  2. Klik op Klanten.
  3. Zoek de klant die je wilt bekijken.
  4. Je krijgt nu de inzichten voor deze klant te zien.

Hoe filter ik de resultaten?

In de Zettle by PayPal-app:

1. Tik op het filterpictogram op de pagina van de klant.
  2. Kies of je de gegevens wilt sorteren op datum of waarde.
  3. Kies er vervolgens voor om de gegevens te filteren om Aankopen, Omruilingen en Terugbetalingen te zien.

Online bij my.zettle.com

1. Log in bij my.zettle.com.
  2. Klik op Klanten.
  3. Zoek de klant die je wilt bekijken.
  4. Je kunt de activiteitengeschiedenis sorteren op type, datum en totaal.

Klantgegevens verwerken

Wanneer je klantgegevens op je apparaat opslaat, is het jouw verantwoordelijkheid om deze veilig te bewaren. Deel de gegevens niet met anderen en gebruik ze niet voor andere doeleinden.

Als een klant je verzoekt om zijn of haar gegevens te verwijderen, moet je de gegevens niet alleen uit de klantenlijst wissen, maar ook van alle andere plaatsen waar je ze mogelijk hebt opgeslagen.

Je moet je eigen privacybeleid voor je klanten opstellen om hen te informeren over de manier waarop je hun gegevens verwerkt. Je kunt je privacybeleid toevoegen aan je Zettle by PayPal-account, zodat je klanten er toegang toe hebben wanneer ze zich aanmelden, of via de welkomstmail en digitale bonnen.

Zo voeg je je eigen privacybeleid toe aan je Zettle by PayPal-account:

1. Log in op my.zettle.com en ga naar Account en instellingen.
  2. Klik op Privacybeleid en vervolgens op URL toevoegen.

Klanten kunnen hun gegevens op vier manieren uit je lijst verwijderen:

• Door op de link te klikken onderaan een digitale bon die ze van jou hebben ontvangen
  • Door op de link te klikken onderaan de welkomstmail die ze hebben ontvangen nadat ze zich hebben aangemeld
  • Door in te loggen op het PayPal-privacyportaal om dit verzoek te doen
  • Ze kunnen ook rechtstreeks contact met je opnemen en vragen om verwijderd te worden

Je ontvangt geen melding als een klant zijn of haar gegevens uit je klantenlijst verwijdert, dus als je je lijst hebt geëxporteerd of afgedrukt, vergeet dan niet om de meest recente versie te gebruiken.

Zo verwijder je klantgegevens:

1. Log in op my.zettle.com en zoek de klant in kwestie door te zoeken naar het e-mailadres van de klant op het tabblad van de klant.
  2. Open het profiel van de klant en klik op de knop Verwijderen.

Na het volgen van deze stappen is de informatie van de klant nu verwijderd.