Fooien

Hoe werkt de functie Fooien van Zettle?

Met de fooifunctie van Zettle kunnen je klanten een extra bedrag aan hun rekening toevoegen.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe je fooien ontvangt en declareert in overeenstemming met de plaatselijke belastingwetgeving.

Fooien die zijn geaccepteerd via Zettle worden volledig weergegeven in je Zettle-omzetrapporten en op je facturen.

Hoe activeer ik de fooienfunctie?

Om fooien te kunnen accepteren, moet je de functie in de Zettle-app activeren. Je vindt de fooienfunctie in Instellingen > Betaalinstellingen.

Hoe ontvang ik fooien met mijn Zettle-hardware (Zettle Reader of betaalterminal)?

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je de fooienfunctie hebt geactiveerd in Instellingen > Betaalinstellingen > Fooien.

1. Plaats producten/voer je bestelling in in het winkelmandje van de Zettle-app, of voer een bedrag in.
  2. Tik op Afrekenen en selecteer kaart als betaalmethode.
  3. Je Zettle Reader of betaalterminal vraagt je klant nu of hij of zij een fooi wil toevoegen. Overhandig het pinapparaat aan de klant.
  4. Als de klant ja zegt, wordt hem of haar gevraagd een bedrag in te voeren. Daarna hoeft de klant alleen maar zijn of haar kaart erop te houden of in te voeren en desgevraagd voert de klant zijn of haar pincode in.
  5. Nu kan je een bon printen of naar je klant sms'en of e-mailen.

Hoe ontvang ik fooien in de Zettle-app via Tap to Pay? (Alleen Android)

Goed om te weten: de Tap to Pay-functie is alleen beschikbaar in de Zettle-app voor Android. We laten je weten wanneer deze functie beschikbaar is in andere versies van onze app.

Zonder dat je extra hardware hoeft aan te schaffen, biedt de Zettle-app Tap to Pay. Met deze functie kunnen verkopers contactloze betalingen accepteren door digitale portemonnees te gebruiken of de kaart van je klant direct tegen je smartphone te tikken.

Controleer voordat je begint of je de fooienfunctie in de Zettle-app hebt geactiveerd:

Fooien voor Tap to Pay op Android activeren:
Instellingen > Betaalinstellingen > Fooien Tap to Pay.

1. Plaats producten/voer je bestelling in in het winkelmandje van de Zettle-app, of voer een bedrag in.
  2. Tik op Afrekenen en selecteer Tap to Pay als betaalmethode.
  3. De Zettle-app vraagt je klant nu of hij of zij een fooi willen toevoegen. Overhandig je smartphone aan de klant.
  4. Als de klant ja zegt, wordt hem of haar gevraagd een bedrag in te voeren. Daarna hoeft de klant alleen maar zijn of haar pincode in te voeren als daarom wordt gevraagd.
  5. Nu kan je een bon printen of naar je klant sms'en of e-mailen.

Veelgestelde vragen

Maximumbedrag voor fooien
Er is een maximumniveau van 50% ingesteld voor fooien, om te voorkomen dat bedragen per ongeluk worden ingevoerd of dat ongeldige bedragen worden ingevoerd.
Als een klant meer dan 50% invoert, wordt er een waarschuwingsbericht weergegeven.

Ontvangt Zettle een deel van de fooi?
Voor alle kaartbetalingen rekent Zettle by PayPal transactiekosten op basis van het totaalbedrag. Lees hier meer over onze prijzen.

Kan ik het totaal van al mijn fooien zien in mijn omzetrapporten?
Ja, het totale aantal fooien wordt weergegeven in alle afgedrukte, web- en in-app-omzetrapporten onder Fooien.

Hoe deactiveer ik fooien?

Je kunt het fooienproces op elk gewenst moment deactiveren in de Zettle-app onder Instellingen > Betaalinstellingen.

• Om het fooienproces op Zettle-hardware (zoals de Zettle Reader of de Zettle Terminal) uit te schakelen, ga je naar Instellingen > Betaalinstellingen > Fooien en schakel je de schakelaar “Fooien accepteren” uit.
  • Om Tap to Pay-fooien uit te schakelen, ga je naar Instellingen > Betaalinstellingen > Tap to Pay Fooien en zet je de schakelaar “Fooien accepteren” uit.