Zettle-kundlista

Vad är en kundlista?

Kundlistan är ett dynamiskt verktyg som gör det möjligt för företag att inte bara lagra grundläggande kundinformation utan även dra nytta av uppgifterna för marknadsföringskännedom, bonusprogram och ökat kundengagemang.

Vilka är de nya fördelarna?

Med Zettles nya funktion för kundlistor kan företag spara och hantera kunduppgifter, få kännedom om deras aktivitet, belöna deras lojalitet och skicka digitala kvitton. Du kan hämta och uppgradera uppgifter som sparats tidigare, och kunderna får ett e-postmeddelande om att granska sina inställningar. Den här funktionen kan ge starkare relationer och bättre kundupplevelser.

Ersätta den gamla kundlistan
Det finns ett nytt och heltäckande sätt att spara dina kunders uppgifter, få kännedom om deras aktivitet hos dig, belöna dem för deras lojalitet och skicka digitala kvitton till dem.

Den gamla funktionen där kunderna själva väljer att delta genom ett e-postmeddelande som de får från dig har ersatts. Du kommer att kunna hämta alla kunduppgifter som du har sparat med den tidigare metoden, och du kan uppgradera dem för att se deras historik och belöna dem med kuponger om du vill.

Bra att veta:

• Om du har använt Zettles äldre kundfunktion kommer du att kunna hämta alla kunduppgifter som du har sparat med den tidigare metoden, och du kan uppgradera dem för att se deras historik och belöna dem med kuponger om du vill.
  • När du aktiverar den nya funktionen för kundlistor kommer alla kunder som sparats tidigare att få ett e-postmeddelande om den spännande uppdateringen och om att granska sina marknadsföringsinställningar.

Hur aktiverar jag kundlistan?

Med funktionen för kundlistor kan du föra ett register över dina kunder.

Första gången du aktiverar den här funktionen i Zettle by PayPal-appen eller på http://my.zettle.com/ blir du ombedd att läsa igenom och godkänna villkoren så att du förstår ditt ansvar vid hantering av kundinformation.

1. När du har tagit betalt klickar du på Lägg till eller sök efter kund.
  2. Läs igenom sekretessmeddelandet i Zettle by PayPal-appen eller på my.zettle.com
  3. Markera kryssrutan och klicka på Fortsätt för att godkänna villkoren. Nu kan du använda kundlistan.

Det finns två sätt att lägga till kunder i listan:

• överlämna enheten till kunden för att få deras information
  • eller låt dem skanna QR-koden.

Du kan inte skapa nya kunder i menyn Kunder i appen eller lägga till dem i försäljningen i kvittovyn förrän du har tagit betalt.

Kunden måste ge sitt samtycke och själv ange sina personuppgifter. Därefter får de ett välkomstmeddelande via e-post med det första kvittot.

Överlämna enheten till kunden:

1. När du har tagit emot en betalning klickar du på Lägg till eller sök efter kund.
  2. Klicka på Skapa ny i det övre högra hörnet i kundlistan.
  3. Överlämna enheten till kunden och be dem att ange sin information.
  4. Om de vill ha ett digitalt kvitto väljer du det kontaktalternativ som de föredrar i kvittovyn när de har registrerat sig.

Använda QR-koden:
Det här är ett säkrare sätt att få en kunds uppgifter än att lämna över din enhet till en kund och bör helst användas för alla registreringar.

1. När du har tagit betalt klickar du på Lägg till eller sök efter kund.
  2. Klicka på Skapa ny i det övre högra hörnet i kundlistan.
  3. Klicka på Registrering via QR-kod och be kunden att skanna koden med kameran på sin smartphone.
  4. De kommer då till en webbsida där de kan ange sin information och registrera sig i din kundlista när som helst.
  5. När de har registrerat sig kan de begära ett digitalt kvitto hos sig.

Så här skickar du ett digitalt kvitto:

1. När du har tagit betalt klickar du på Lägg till eller sök efter kund.
  2. Välj kunden i din lista och klicka på Lägg till i försäljning. Om de inte finns i din kundlista ännu klickar du på Skapa ny och lägger till dem först.
  3. Du kan välja att skicka kvittot via e-post eller SMS.

Kundkännedom

Kundkännedom ger köpuppgifter om varje kund som handlar hos dig, med fokus på det totala beloppet som en kund har spenderat, det totala antalet försäljningar som en kund har gjort samt det totala antalet återbetalningar per kund.

En historik kommer också att visas, där du kan öppna tidigare kvitton från försäljningar som en kund har gjort hos dig.

Du kommer dessutom att kunna se en översikt som kombinerar uppgifterna från tillagda kunder. Där visas det totala antalet kunder som lagts till i din lista, den totala försäljningen och antalet återkommande kunder.

Om du vill visa analyser måste kunder läggas till i din kundlista.

Det görs vid betalning enligt följande:

1. Lägg till dina produkter i kundvagnen och betala som vanligt.
  2. Klicka på Lägg till kund och sök efter kunden som handlar hos dig.
  3. Den här försäljningen loggas nu under kundkännedom.

Hur visar jag kundkännedom?

I Zettle by PayPal-appen:

1. Tryck på Kunder på menyn i PayPal Zettle-appen.
  2. Leta upp kunden som du vill visa och tryck på deras namn.
  3. Nu visas kännedom för den här kunden.

Du kan också se kännedom varje gång du lägger till en befintlig kund i försäljningen.

På nätet på my.zettle.com

1. Logga in på my.zettle.com.
  2. Klicka på Kunder.
  3. Leta upp kunden som du vill visa.
  4. Nu visas kännedom för den här kunden.

Hur filtrerar jag resultat?

I Zettle by PayPal-appen:

1. Tryck på filterikonen på kundens sida.
  2. Välj att sortera uppgifterna efter datum eller värde.
  3. Välj sedan att filtrera uppgifterna för att se inköp, byten och återbetalningar.

På nätet på my.zettle.com

1. Logga in på my.zettle.com.
  2. Klicka på Kunder.
  3. Leta upp kunden som du vill visa.
  4. Du kan sortera historiken baserat på typ, datum och summa.

Så här hanterar du kundinformation

När du lagrar kundinformation på din enhet är det ditt ansvar att skydda den. Dela inte informationen med någon annan och använd den inte för andra ändamål.

Om en kund begär att du ska ta bort deras uppgifter måste du inte bara ta bort dem från kundlistan, utan även från alla andra platser där du kan ha sparat dem. Du behöver skapa ett eget sekretessmeddelande till dina kunder för att informera om hur du hanterar deras uppgifter.

Du kan lägga till sekretessmeddelandet på ditt Zettle by PayPal-konto så att dina kunder kan komma åt det när de registrerar sig, eller via välkomstmeddelandet och digitala kvitton.

Så här lägger du till ett eget sekretessmeddelande på ditt Zettle by PayPal-konto

1. Logga in på my.zettle.com och gå till Kontoinställningar.
  2. Klicka på Sekretessmeddelande och sedan på Lägg till webbadress.

Kunderna kan ta bort sin information från din lista på fyra olika sätt:

• Genom att klicka på länken längst ner på ett digitalt kvitto som de har fått från dig
  • Genom att klicka på länken längst ner i välkomstmeddelandet som de fick efter att de registrerade sig
  • Genom att logga in på PayPals sekretessportal för att göra den här förfrågan
  • De kan också kontakta dig direkt och begära att bli borttagna.

Du får ingen avisering om en kund tar bort sin information från kundlistan, så om du har exporterat eller skrivit ut listan ska du komma ihåg att använda den senaste versionen.

Så här tar du bort kundinformation:

1. Logga in på my.zettle.com och leta upp kunden i fråga genom att söka efter deras e-postadress på fliken Kunder.
  2. Öppna deras profil och klicka på knappen Ta bort.

När du har följt de här stegen har kundens information tagits bort.