Anmäla falska eller misstänkta mejl eller annan kommunikation

Så känner du igen misstänkta mejl, SMS och telefonsamtal

Nätfiske via mejl (phishing), SMS/textmeddelanden (smishing) och telefonfiske (vishing) sker ofta via falska mejladresser eller telefonnummer som försöker övertala dig att klicka på en länk och lämna ifrån dig information. Nätfiskekommunikation är designad att se äkta ut och målet är att få tag på privat information som kontonummer, lösenord och andra personuppgifter.

Om du får ett mejl eller SMS som du inte är säker på att det verkligen är från Zettle, kan du kontrollera följande vanliga mönster vid nätfiske:

• Du hälsas med en allmän hälsningsfras eller annan utfyllnad som "Bästa användare" eller "Bästa [din mejladress]"
    Mejl från Zettle hälsar dig oftast med ditt namn eller ditt företagsnamn. Om vi inte har ditt namn inlagt i våra register kan vi använda en hälsningsfras som "Hej," men vi kommer inte ersätta ditt namn med en opersonlig fras som "användare" eller "Zettle-handlare".
  • Du ombeds klicka på länkar som leder till en falsk webbsida
    En länk kan vara skriven för att se ut som en äkta Zettle-webbadress – ex: www.zettle.com/specials. Om du är vid en dator kan du föra muspekaren över länken och du ser då den riktiga webbadressen. Om du känner dig osäker, klicka inte på länken.
  • Mejlet eller meddelandet har obekanta bilagor
    Öppna endast bilagor som du är säker på är tillförlitliga. Om du har ett öppet ärende med vårt supportteam, kan du få bilagor i PDF-format, Word- och Excel-filer, eller bilder i formaten JPEG eller PNG. Men vi kommer inte bifoga mejlbilagor som inte är relaterade till ditt supportärende.
  • De inger en falsk känsla av brådska
    Nätfiskemejl- och meddelanden kan låta brådskande, med varningar för att skrämma dig – och få dig att missa att de är falska. Ibland måste vi skicka ut viktig information och viktiga nyheter, i dessa fall kan vi skicka ett meddelande som kallas "Viktig uppdatering", eller liknande. Tveka inte att kontakta vårt supportteam om du har några frågor om ditt konto. Du kan också vidarebefordra misstänkta meddelanden till oss så undersöker vi dem.

Så rapporterar du misstänkt kommunikation

Mejl och webbsidor

Om du får ett mejl eller en länk som ser misstänkt ut:

1. Klicka inte på några länkar i mejlet eller på webbsidan, svara inte på mejlet och ladda inte ner några bilagor.
  2. Ange inte någon information.
  3. Vidarebefordra mejlet och/eller webbadressen till phishing@zettle.com. Ändra inte ämnesraden och vidarebefordra inte mejlet som en bifogad fil.
  4. Radera mejlet från inkorgen.

SMS och textmeddelanden

Om du får ett textmeddelande med en länk där du ombeds besöka en webbsida:

1. Klicka inte på några länkar i meddelandet.
  2. Ta en skärmbild av meddelandet (se till att avsändarens fullständiga telefonnummer syns).
  3. Mejla skärmbilden till spam@zettle.com.

Telefonsamtal

Om du får ett misstänkt telefonsamtal eller röstmeddelande:

1. Ta en skärmbild av din senaste samtalslista så att det fullständiga telefonnumret syns.
  2. Mejla skärmbilden till spam@zettle.com. Inkludera detaljer om samtalet och vad uppringaren angav eller bad dig göra i ditt mejl.

Tips för att skydda ditt konto

Läs vår checklista för IT-säkerhet här för mer hjälp om hur du skyddar ditt Zettle-konto och dina uppgifter från bedrägerier. Kontakta vårt supportteam om du lägger märke till oväntad aktivitet på ditt konto.

Om du vill läsa mer om att känna igen och förebygga bedrägerier, kolla gärna in vår djupgående artikel om nät-, SMS- och telefonfiske här.