Productoverzicht

Over het productoverzicht

Het productoverzicht is de thuishaven van al je producten. Hier kun je je eigen afbeeldingen toevoegen, prijzen updaten en kortingen bepalen.

Neem even de tijd om je overzicht op te zetten en van alle slimme functies gebruik te maken, zodat je snel kan verkopen en moeiteloos terugbetalingen kunt doen. Zodra je je overzicht hebt opgezet en begonnen bent met verkopen, kun je aan de hand van Rapporten zien hoe je bedrijf ervoor staat. Deze houden waardevolle gegevens bij, zoals je meest verkochte producten en verkoopstatistieken.

Je kunt je productoverzicht direct opzetten in de Zettle Go-app, of op my.zettle.com. Hier kun je meer geavanceerde taken uitvoeren zoals spreadsheets importeren en in bulk updates doen voor producten en varianten.

Het productoverzicht op my.zettle.com

Je kunt al je producten vinden op my.zettle.com onder het kopje "Producten". Hier kun je nieuwe producten toevoegen, spreadsheets importeren of exporteren en bestaande producten aanpassen.

In de productlijst kun je producten vinden door middel van sorteren en zoeken, snel meerdere velden bewerken met tabs, en eenvoudig naar een specifiek product navigeren.

Kolommen sorteren

Door op de naam van een kolom te klikken kun je de standaard sortering van de lijst veranderen. Alle producten worden standaard alfabetisch op naam gesorteerd (van a tot z, cijfers vóór letters). Om je producten in de tegenovergestelde volgorde te bekijken (van z tot a), klik je simpelweg op de kop en de volgorde wordt omgekeerd. Door nogmaals te klikken ga je terug naar de standaardinstelling.

Door op de kolommen te klikken om de volgorde van je producten te veranderen, verander je niets aan de manier waarop je producten worden weergegeven in de Zettle Go-app.

Kolommen beheren

In de rechterbovenhoek van je productlijst vind je een plus-symbool. Door op deze knop te klikken krijg je een lijst met opties te zien voor het aanpassen van de kolommen in je productlijst. Je kunt zoveel kolommen kiezen als je wilt.

Je kunt ook de grootte van kolommen aanpassen door met de cursor over het gebied tussen de kolommen te bewegen. Als je dit doet, verschijnt er een lijn waar je op kunt klikken en die je kunt verzetten. Door twee keer te klikken wordt de kolom uitgebreid tot de maximale breedte. Door nogmaals twee keer te klikken wordt de kolom verkleind tot de minimale breedte. Alleen de breedte van de kolom aan de linkerkant wordt aangepast, en de rest van de kolommen beweegt mee.

Snelle bewerkingsmodus

Als je je muis over een product beweegt, zie je rechts aan het einde van de rij een icoontje van een pen en een prullenbak. Klik op de pen om productgegevens aan te passen. Maak je aanpassingen direct in de invoervelden en klik het vinkje aan om je veranderingen op te slaan.
Door op het prullenbakje te klikken wordt je product verwijderd. Dit kan niet ongedaan worden gemaakt.

In bulk verwijderen

Selecteer meerdere producten en klik op het rode prullenbakje om ze in één keer te verwijderen. Deze actie kan niet ongedaan gemaakt worden en de producten zullen permanent verwijderd worden.

Het productoverzicht in de Zettle Go-app

Je kunt al je producten vinden in de Zettle Go-app onder het kopje "Overzicht". Hier kun je je producten organiseren voor snellere verkoop, nieuwe producten toevoegen en bestaande items aanpassen.

Lijst- of rasterweergave?
Het productoverzicht kan op verschillende manieren worden weergegeven. Je kunt het overzicht bekijken als een raster (als je een iPad gebruikt, kun je de grootte van je raster aanpassen door op het icoontje erboven te klikken), of je kunt naar links vegen en je overzicht bekijken als een lijst met zoekbalk.

Producten organiseren in de Zettle Go-app
Er zijn meerdere manieren om het productraster te organiseren zodat je gemakkelijker product- en kortingstegels kunt vinden:

• Stel met slepen en neerzetten de volgorde in van de producttegels.
  • Voeg een achtergrondkleur of afbeelding toe aan een producttegel Meer informatie over productafbeeldingen.
  • Producten groeperen in een map.

Dit gebeurt allemaal in de bewerkingsmodus van de weergave Verkopen.

Je producten in mappen organiseren
Je kunt producten groeperen door ze in mappen te plaatsen. Zo zijn ze makkelijker te vinden in de Zettle Go-app wanneer je betalingen aanneemt. Dit kun je in de Zettle Go-app doen of op my.zettle.com.

Op iOS

• Bewerkingsmodus van de weergave Verkopen activeren
  • Maak een nieuwe map door een product naar een ander product te slepen
  • Verwijder de map door alle producten uit de map te slepen
  • Wijzig de map door de map uit te breiden en op het naamveld te drukken

Op Android

• Ga naar de bewerkingsmodus van de verkoopweergave door op het potloodpictogram te drukken en op het product te drukken dat je wilt bijwerken
  • Scroll omlaag naar het veld Map
  • Voeg een nieuwe map toe door op het pictogram '+' te drukken
  • Verwijder mappen en wijzig de naam van mappen door op het pictogram Meer opties (...) te drukken

Op Zettle Terminal

• Ga naar de bewerkingsmodus van de verkoopweergave door op het potloodpictogram te drukken en op het product te drukken dat je wilt bijwerken
  • Voeg een nieuwe map toe door op het pictogram '+' te drukken
  • Verwijder mappen en wijzig de naam van mappen door op het pictogram Meer opties (...) te drukken
  • Scrol omlaag naar het veld Map

Op my.zettle.com

• Wijs mappen toe en verwijder mapindelingen in de weergave Productgegevens van elk Product

Goed om te weten:

• Verkooprapporten en ontvangstbewijzen hebben geen gevolgen als een product wordt verwijderd
  • Het is niet mogelijk een product te verbergen dat niet te koop is

Producten toevoegen

In de Zettle Go-app
Ga naar "Overzicht" en klik op de knop "Aanpassen", gevolgd door de "+"-knop aan de rechterkant. Selecteer of je een "Product" of een "Korting" wilt toevoegen. Wanneer je een "Product" selecteert, voeg dan de naam, prijs, eventuele varianten en een foto* toe. Als je een zakelijk account hebt, kun je ook het juiste btw-tarief voor het product selecteren.

*Zettle Terminal-brukere kan ikke ta bilder, gå til my.zettle.com for å legge til bilder til produktene dine.

Op my.zettle.com
Log in op je profiel op my.zettle.com en ga naar het tabblad "Producten". Klik op de knop "Product toevoegen" in de rechterbovenhoek en alle relevante gegevens zoals naam, prijs en voorraad. Als je een zakelijk account hebt, kun je ook het juiste btw-tarief voor het product selecteren.

In bulk producten toevoegen
Als je een groot aantal producten hebt, kun je deze in bulk aan je productoverzicht op my.zettle.com toevoegen door een Excel-bestand met de details te uploaden. Je kunt maximaal 2000 producten tegelijk toevoegen, en het proces kan worden herhaald als je veel producten hebt.

Wanneer je producten in bulk importeert, kun je ook voorraadwaarden importeren. Lees hier meer over het instellen van je voorraad.

Prijs en btw bulksgewijs bijwerken
Gebruik de importfunctie om prijzen, btw-tarief, voorraadaantal en andere velden bulksgewijs bij te werken. Lees meer informatie over het gebruik van import om productgegevens bij te werken.

Afbeeldingen aan producten toevoegen

Gebruik afbeeldingen om producten eenvoudiger te vinden in de Zettle Go-app. Afbeeldingen toevoegen en verwijderen door op de tijdelijke aanduiding voor afbeeldingen in de weergave Productgegevens in de Zettle Go-app of my.zettle.com

In dit menu kan ook de kleur van de tegel worden ingesteld.

Afbeeldingen gebruiken met online producten
Producten die online worden verkocht, mogen maximaal 25 afbeeldingen hebben. Lees meer over beschikbare e-commerce-integraties.

Prijzen instellen

Wanneer je een nieuw product aan je overzicht toevoegt, kun je kiezen voor een vaste prijs of een prijs gebaseerd op een aangepaste eenheid zoals kilo's of uren.

Prijs per eenheid
Stel een vaste prijs of prijs per eenheid vast voor al je producten/diensten. Je kunt ook het prijsveld leeg laten en het bedrag handmatig invoeren telkens wanneer je het aan een winkelwagentje toevoegt.

Aangepaste eenheid
Je kunt ook je eigen prijs vaststellen op basis van een aangepaste eenheid zoals euro's, uren of elke andere eenheid die je wilt. Voer de eenheid van het product (bijv. kilo) en de prijs per eenheid in. Wanneer je het product toevoegt aan het winkelmandje, voer je het aantal kilo's in en de prijs wordt automatisch berekend.

Kostprijs
De kosten (voor jou) van het object – het is optioneel om dit toe te voegen. Kostprijs is handig om toe te voegen, omdat deze wordt gebruikt in rapporten die de winst en winstmarge berekenen.

Flexibele prijzen
Het veld Prijs kan worden overgeslagen wanneer je een product toevoegt. Dit geeft je de mogelijkheid om de prijs van het product in te stellen wanneer je het aan het winkelwagentje toevoegt.

Categorieën instellen

Door specifieke categorieën toe te wijzen aan je nieuwe en bestaande producten, kun je je omzetrapporten filteren en zien hoe verschillende categorieën per week, maand, jaar of seizoen verkocht worden.

Categorieën beheren op my.zettle.com

Of je nu een nieuw product aanmaakt of een bestaand product bewerkt: categorieën kunnen op twee manieren worden toegewezen:

Bulksgewijs toewijzen
In de productlijst kun je een groep producten selecteren die je dezelfde categorie wilt toewijzen. Heb je verschillende keramische potten, dan kun je deze toevoegen aan de categorie "keramiek" zodat je ze aan het einde van de maand kunt vergelijken met je "porselein". Producten kunnen met de importfunctie ook aan categorieën worden toegewezen.

Een enkel product toewijzen
Elk product heeft een detailpagina (hieronder weergegeven). Hier kun je een categorie aan elk specifiek product toevoegen door in het veld Categorie te typen en op 'nieuwe toevoegen' te klikken.

Je kunt ook altijd eerder aangemaakte categorieën selecteren en producten eraan toewijzen.

Categorieën verwijderen
doe je door op de X te klikken en deze actie vervolgens op te slaan. Hierdoor is het product niet langer aan een categorie toegewezen, waardoor het ook zonder categorie in je rapporten zal verschijnen.

Een categorie verwijderen of de naam van een categorie wijzigen
Je kunt categorieën verwijderen en hernoemen door naar de weergave van de lijst met categorieën te gaan op my.zettle.com.

Categorieën aanmaken en toewijzen in de Zettle Go-app

Of je nu een nieuw product aanmaakt of een bestaand product bewerkt: categorieën kunnen worden toegewezen in de informatieweergave van het product, in Zettle Go:

Nieuwe en bestaande producten
Tik eerst op de knop Bewerken in de Productbibliotheek en druk vervolgens op het plusteken (+) om een nieuw product aan te maken. Hierdoor wordt er een nieuwe weergave geopend waar je de productdetails kunt toevoegen.

Zoek de optie 'Categorie toewijzen', voer de naam van je categorie in en tik vervolgens op het plusteken (+).

De categorie wordt automatisch geselecteerd en als je teruggaat naar de pagina Productgegevens, zie je de categorie toegevoegd. Tik op Opslaan om je wijzigingen te registreren.

Je kunt ook altijd eerder aangemaakte categorieën selecteren en eraan toewijzen.

Filteren op categorie in de Zettle Go-app
Je kunt categorieën gebruiken om de productlijst te filteren in de Zettle Go-app door op de filteractie in de zoekweergave te drukken. Als je nog geen categorieën hebt, kun je deze eenvoudig op een product aanmaken; als je wel categorieën hebt maar enkele producten niet zijn ingedeeld, wordt in het filter de optie 'ongecategoriseerd' weergegeven.

Een categorietoewijzing voor een product ongedaan maken
Tik gewoon nogmaals op de categorie om de selectie op te heffen. Hierdoor wordt het product niet ingedeeld.

Houd dit in gedachten bij het categoriseren van producten

Je kunt later categorieën wijzigen door nieuwe te maken of de categorie te hernoemen. De nieuwe categorienaam wordt echter pas weergegeven in je omzetrapporten als je het bijgewerkte product eenmaal hebt verkocht. Historische verkopen houden de oude categorienaam.

Varianten toevoegen

Je kunt meerdere varianten aan een product toevoegen dat meerdere opties heeft, zoals maat, kleur en stijl. Je kunt tot drie opties per product toevoegen. Elke combinatie van opties is een variant. Een product kan in totaal maximaal 100 varianten hebben.

Je kunt bijvoorbeeld een T-shirt verkopen met twee opties: Maat en Kleur. De maatoptie heeft drie waardes: Small, Medium, Large. De waardes voor kleuren zijn: Zwart en Wit. Een variantvoorbeeld voor dit product is T-shirt, Small, Zwart.

Let op: als je meerdere varianten aan een product wilt toevoegen dat al variantopties heeft, moet je een nieuw product creëren.

In de Zettle Go-app

1. In het "Productoverzicht" tik je op "Bewerken" en dan op de "+"-knop rechts in de hoek.
  2. Voeg een productnaam toe. Als je de prijs en/of kostprijs invoert, worden deze waarden automatisch toegepast op alle varianten. Je hoeft geen barcode, 'op voorraad' en SKU in te voeren, aangezien deze waarden per variant worden toegevoegd.
  3. Tik op de opties voor "Toevoegen" onder in het scherm.
  4. Tik op "Toevoegen" om je eerste optie toe te voegen. Kies uit de vooraf bepaalde opties in de lijst of typ een aangepaste naam voor je optie in.
  5. Je kunt nu waarden voor je optie toevoegen. Tik op "Klaar" op het toetsenbord of tik op het "+"-pictogram om de optiewaarde toe te voegen. Herhaal deze stap tot je alle waarden hebt toegevoegd. Tik op "Opslaan".
  6. Herhaal stap 4 en 5 tot je alle opties aan je product hebt toegevoegd.
  7. Tik op "Opslaan". Je ziet nu alle productvarianten in de lijst.
  8. Tik op een variant om waarden zoals de barcode, 'op voorraad' en SKU aan te passen.

Op my.zettle.com

1. Klik binnen de Variantsectie van de productpagina op "Optie toevoegen"
  2. Voer een naam in voor de eerste optie. Houd er rekening mee dat de volgorde waarin je de opties instelt, dezelfde volgorde is waarin deze worden weergegeven in je kassasysteem en online winkel
  3. Vul de optiewaarden in. Scheid waarden met een komma of door op Enter te drukken
  4. Als je meer opties wilt toevoegen, klik dan op "Andere optie toevoegen". Je kunt tot drie opties per product toevoegen.
  5. Er verschijnt nu een lijst met je varianten en hier kun je attributen invullen zoals een prijs, barcode, voorraad en SKU. In het geval dat je deze attributen al had ingevuld bij de productdetails, worden deze attributen automatisch ingevuld op het variantniveau.

Voor producten die geen varianten hebben, worden de prijs, voorraad en verzending weergegeven bij de productdetails. Als je eenmaal varianten hebt toegevoegd, zijn deze attributen bewerkbaar op variantniveau, in plaats van op productniveau.

Varianten in bulk aanpassen

Als je meerdere varianten tegelijkertijd wilt aanpassen (bijvoorbeeld de prijs van meerdere varianten in één keer wilt veranderen), volg dan deze stappen:

In de Zettle Go-app

1. Tik in het overzicht op "Aanpassen"en vervolgens op het product waarvan je de varianten wilt aanpassen.
  2. Tik in de Variantsectie op "Aanpassen" en selecteer vervolgens datgene wat je wilt wijzigen.
  3. Selecteer de varianten waarin je wijzigingen wilt aanbrengen. Je kunt ook meerdere varianten tegelijk selecteren door op de filterknop te tikken.
  4. Pas de wijziging toe en tik op "Opslaan".

Op my.zettle.com
Vink in de sectie Variantgegevens van de productpagina de vakjes aan van de varianten die je wilt bewerken. Je kunt ook meerdere varianten tegelijk selecteren in het vakje linksboven.

1. Selecteer de actie die je wil toepassen in de dropdown "Acties".
  2. Pas de wijziging toe en tik op "Opslaan".

Toevoegen aan winkelwagentje en kortingen

Producten toevoegen aan het winkelwagentje en gebruikmaken van kortingen kan alleen in de Zettle Go-app.

Toevoegen aan winkelwagentje
Klik op een product in je overzicht om het toe te voegen aan het winkelwagentje. Zodra een product aan het winkelwagentje is toegevoegd, kun je op het product tikken om:

• Het bedrag van dat product te verhogen
  • Voeg een opmerking toe over dit specifieke product. Je kunt dit ook doen wanneer je een product verkoopt met een aangepaste prijs.
  • Een korting aan dat product toe te voegen

Een korting toevoegen
Klik in je productoverzicht op "Aanpassen" en vervolgens op de "+"-knop in de rechterhoek. Selecteer "Korting", voer een percentage of een vast bedrag in en geef het een naam.

Een korting gebruiken
Je kunt een korting toepassen op individuele artikelen of op alle artikelen in het winkelwagentje. Ga naar het winkelwagentje, klik op de knop "Korting" en selecteer een percentage of een vast bedrag. Je kunt ook een korting op specifieke producten in het winkelwagentje toepassen door op het artikel te klikken en het veld "Korting" aan te passen.

Scannen en afdrukken van streepjescodes

Lees meer over het scannen van barcodes met de camera van je apparaat of ga aan de slag met de Zettle Terminal met geïntegreerde barcodescanner.

Afdrukken van streepjescode
Streepjescode afdrukken is beschikbaar op iOS en Android. Labels worden afgedrukt vanuit het overzicht Productgegevens op een printer die is verbonden via Bluetooth of wifi. Het label bevat de volgende informatie: streepjescode, SKU, productnaam en prijs.

Meer informatie over compatibele printers

Betalingen zonder producten accepteren

Voor wanneer je geen producten wilt gebruiken, kun je ook betalingen accepteren door het totaalbedrag voor de verkoop in te voeren.

• iOS / iPhone
    Kies 'Bedrag' in het menu
  • iOS / iPad
    Druk op het pictogram Bedrag in het winkelwagentje
  • Android
    Kies in het keuzemenu van de weergave Verkopen de optie Bedrag
  • Zettle-terminal
    Kies in het keuzemenu van de weergave Verkopen de optie Bedrag

Meer informatie over het accepteren van betalingen.