Valse of verdachte e-mails en communicatie melden

Verdachte e-mails, sms-berichten en telefoongesprekken herkennen

Phishing-e-mails, smishing-sms'en en vishing-telefoongesprekken maken vaak gebruik van een vals e-mailadres of telefoonnummer en proberen je te overhalen op een link te klikken en zo informatie vrij te geven. Phishingcommunicatie is ontworpen om er zo authentiek mogelijk uit te zien. Met deze berichten willen oplichters vertrouwelijke informatie in handen krijgen, zoals rekeningnummers, wachtwoorden en persoonlijke gegevens.

Als je een e-mail of bericht ontvangt en niet zeker weet of het echt van Zettle afkomstig is, controleer dan of het een van deze veelgebruikte phishingpatronen volgt:

• De e-mail begint met een algemene groet, zoals 'Beste gebruiker' of 'Beste [jouw e-mailadres]'
    In e-mails van Zettle word je meestal aangesproken met je naam of bedrijfsnaam. Als we je voornaam niet in ons systeem hebben, kunnen we een begroeting zoals 'Hallo', gebruiken, maar we zullen je naam nooit vervangen door iets onpersoonlijks zoals 'gebruiker' of 'Zettle-handelaar'.
  • Het bericht vraagt je op een link naar een nepwebsite te klikken
    De link kan eruitzien als een echte Zettle-URL, bijvoorbeeld www.zettle.com/specials. Op de computer kun je je muis over de link bewegen, en dan zie je de echte bestemming. Klik bij twijfel niet op de link.
  • De e-mail of het bericht bevat onbekende bijlagen
    Open bijlagen alleen als je zeker weet dat ze betrouwbaar zijn. Als je een openstaande kwestie hebt bij ons Support Team, kun je communicatie ontvangen met gangbare bestandstypen in de bijlage, zoals pdf-, Word- en Excel-bestanden of afbeeldingen zoals JPG's en PNG's. We sturen geen onverwachte e-mailbijlagen die geen verband houden met supportkwesties.
  • Het bericht geeft onterecht een gevoel van urgentie
    Phishing-e-mails en -berichten kunnen alarmerend klinken, met dringende waarschuwingen die zijn ontworpen om je schrik aan te jagen waardoor je even minder goed oplet en niet ziet dat het nep is. Soms moeten we legitieme informatie en belangrijk nieuws verzenden. In dat geval kunnen we een bericht sturen met de naam 'Belangrijke update' of iets soortgelijks. Als je nog twijfels hebt, kun je contact opnemen met ons Support Team over je account. Je kunt verdachte berichten ook naar ons doorsturen, en dan doen wij verder onderzoek.

Verdachte communicatie melden

E-mails en websites

Als je een verdachte e-mail of websitelink ontvangt:

1. Klik niet op links in de e-mail of op de website, reageer niet en download geen bijlagen.
  2. Voer nergens gegevens in.
  3. Stuur de e-mail en/of website-URL naar phishing@zettle.com. Wijzig de onderwerpregel niet en stuur het bericht niet als bijlage door.
  4. Verwijder de e-mail uit je inbox.

Sms-berichten

Als je een sms ontvangt met een link naar een bepaalde website:

1. Klik niet op de links in het bericht.
  2. Maak een screenshot van het bericht en zorg ervoor dat het volledige telefoonnummer van de afzender erop staat.
  3. E-mail het screenshot naar spam@zettle.com.

Telefoonoproep

Als je een verdachte oproep of voicemail ontvangt:

1. Maak een screenshot van de lijst met recente oproepen om het volledige telefoonnummer weer te geven.
  2. E-mail het screenshot naar spam@zettle.com. Vermeld in je e-mail de details van de oproep en wat de beller zei of van je vroeg.

Tips voor het beschermen van je account

Bekijk onze checklist voor cyberveiligheid voor meer advies over het beschermen van je Zettle-account en gegevens tegen fraude. Als je ooit onverwachte activiteiten op je account opmerkt, neem dan contact op met ons Support Team.

Meer informatie over het herkennen en voorkomen van frauduleuze activiteiten vind je in dit uitgebreide artikel over phishing, smishing en vishing.